Voor- en nadelen van poedercoaten

Er zijn verschillende voordelen van poedercoaten ten opzichte van conventionele vloeibare coatings:

• Poedercoatings stoten nul of bijna nul vluchtige organische stoffen uit.

• Poedercoatings kunnen veel dikkere coatings produceren dan conventionele vloeibare coatings zonder te lopen of te verzakken.

• Poedercoatingresten kunnen worden hergebruikt. Het is dus mogelijk om bijna voor 100% gebruik te maken van het poeder.

• Poedercoatingproductielijnen produceren minder gevaarlijk afval dan conventionele vloeibare coatings.

• Materiaal- en exploitatiekosten van een poedercoatinglijn zijn over het algemeen lager dan voor conventionele vloeibare coatinglijnen.

• Voorwerpen voorzien van een poedercoating hebben over het algemeen minder verschillen tussen de horizontaal en verticaal gecoate oppervlakken dan met vloeistof gelakte voorwerpen.

• Een breed scala aan speciale effecten is eenvoudig te realiseren, die onmogelijk zou zijn te bereiken met andere coatingprocessen.

 

Terwijl poedercoaten veel voordelen heeft ten opzichte van andere coatingprocessen, zijn er enkele nadelen aan de technologie. Hoewel het relatief eenvoudig is om dikke coatings met een gladde, textuurvrije oppervlak aan te brengen, is het niet zo gemakkelijk wanneer je een gladde en dunne coating wilt. Hoe meer de laagdikte wordt verminderd, des te meer krijgt de coating een hobbelige structuur. Als de schil van een sinaasappel. Dit komt door de deeltjesgrootte en de glastemperatuur van het poeder.

 

Voor optimale behandeling en toepasbaarheid hebben de meeste poedercoatings een deeltjesgrootte tussen de 30 tot 50 micrometer (μm) en een glastemperatuur van 200°C. Voor dergelijke poedercoatings is een laag van meer dan 50 μm nodig voor een mooie gladde laag. Afhankelijk van het eindproduct wordt bepaald welke laagdikte acceptabel is. Veel fabrikanten geven de voorkeur aan een zekere mate van ruwheid, aangezien dit helpt de gebreken van het metaal te verbergen. Ook is de coating zo minder gevoelig voor vingerafdrukken.

 

Er zijn zeer gespecialiseerde processen waarbij poedercoatings van minder dan 30 μm, of met een glastemperatuur beneden de 40°C worden gebruikt om gladde dunne, films te produceren. Een variatie van droge poedercoating, het poeder slurry proces, combineert de voordelen van poedercoatings en vloeistofcoatings door zeer fijne poeders van 1-5 μm deeltjesgrootte te verdelen in water. Hiermee kunnen coatings met een lage laagdikte worden geproduceerd.