Milieuaspecten

Ook de milieuaspecten zijn per methode erg verschillend. Het rendement bepaalt de verhouding aangetrokken materiaal op het object en het verloren materiaal in de omgeving. Hoe lager het rendement des te slechter voor het milieu. De omgeving speelt hierbij ook een grote rol, want wanneer in een gesloten ruimte wordt gespoten wordt dit verloren materiaal niet zomaar in de natuur verspreid, maar blijft het binnen een ruimte die kan worden schoongemaakt. VOS is slecht voor het milieu en de arbeidsomstandigheden en verspreid zich via de lucht. Hierbij geld ook dat wanneer binnen wordt gespoten deze stoffen minder kans hebben in de natuur te komen. Wat betreft arbeiders kunnen voorzorgsmaatregelen betreffend mondkapje en overall worden genomen. Door het (goed) opleiden van de spuiters kan de overspray worden verkleind waardoor het materiaal effectiever wordt gebruikt en dus minder stoffen in de natuur terecht komen en in totaal ook minder materiaal hoeft worden gebruikt. Het schoonmaken van lege verfblikken binnen het bedrijf zorgt ervoor dat de afvalstoffen milieuvriendelijker kunnen worden afgevoerd dan wanneer zij eerst een tijd buiten staan en zo de stoffen via de lucht verspreiden.

 

Wanneer blijkt dat bijvoorbeeld poedercoaten niet mogelijk is, biedt natlakken een prima alternatief. Een product dat bijvoorbeeld niet hoog verhit mag worden, komt in aanmerking voor natlakken. Zo kan een niet te verhit onderdeel worden gemaskerd, waardoor wel op het resterende productdeel natlakken kan worden toegepast. Het natlakken of aanbrengen van de lak wordt met behulp van natlakspuitapparatuur met een bekervulling, drukvat of lakpomp aangebracht in een laagdikte vanaf 15 – 20 micrometer. Afhankelijk van de wensen kan door het aanbrengen van meerdere natlaklagen de laagdikte groter worden gemaakt. Wanneer een minimale laagdikte is vereist voor uw product of een speciale kleur is in poedercoating soort niet verkrijgbaar wordt natlakken toegepast. Tevens is natlakken geregeld een goedkoper alternatief dan poedercoaten, zeker in geval van relatief kleinschalige orders.

 

Kwaliteit en een goed advies kunnen niet zonder elkaar. Ons advies houdt o.a. rekening met de vorm van het object, het gebruikte grondmateriaal, de kwaliteit en eigenschappen van de galvanische deklaag alsook de gebruikersomstandigheden en milieueisen. Daarnaast zijn vanzelfsprekend de door u gewenste kwaliteitseisen, levering- en/of transportcondities factoren die een behandelmethode beïnvloeden. Voorkom eenvoudig materiaalbeschadigingen, vroegtijdige corrosie en/of een kwalitatief slechte deklaag en laat u door onze professionals goed adviseren. Zo weet u zich verzekerd van een juiste keuze.