BG-Coating-Poedercoaten-harden-oven-staalBG-Coating-Poedercoaten-Oven-Warmte-HardenProductie van het poeder

De polymeerkorrels worden gemengd met een verharder, pigmenten en andere poeders in een menger. Dit mengsel wordt verhit in een extruder. Het geëxtrudeerde mengsel wordt vlak gewalst, gekoeld en dan gebroken in kleine chips. Deze worden vervolgens gemalen en gezeefd tot een fijn poeder.

Het poedercoatingproces

Het poedercoatingproces bestaat uit drie stappen. Voorbereiding of voorbehandeling van het te coaten werkstuk, het aanbrengen van de poedercoating en het uitharden

 

Voorbereiding

De verwijdering van olie, zand, vetten, metaaloxiden en lasslakken is essentieel ter voorbereiding op het poedercoatingproces. Het kan worden gedaan door diverse chemische en mechanische methoden.

Bij een chemische voorbehandeling worden fosfaten of chromaten gebruikt. Het werktstuk wordt ondergedompeld of bespoten. Dit wordt vaak in meerdere stappen gedaan. Deze stappen bestaan uit het verwijderen van vuil, ontvetten, etsen, verschillende spoelingen en het uiteindelijke fosfateren of chromateren van het werkstuk. Deze voorbereiding verbetert de hechting van het poeder op het metaal.

Een andere methode van voorbereiding van het oppervlak is zandstralen of gritstralen. Dit wordt gebruikt om producten gemaakt van hout, kunststof, en glas een textuur te geven, te etsen en te ontvetten.

 

Het aanbrengen van de poedercoating

De meest gebruikelijke wijze van aanbrengen van poedercoating op metalen voorwerpen is door het poeder te spuiten met een elektrostatisch spuitpistool. Het spuitpistool geeft de poeder een negatieve elektrische lading mee door middel van de zogenaamde ‘corona-oplading’. Het poeder wordt richting het werkstuk, dat geaard is, gespoten. Vervolgens wordt het poeder naar het werkstuk getrokken door de elektrostatische lading.

Het poeder kan ook door middel van wrijvingsspanning worden opgeladen. Dit noemt men een ‘tribo-oplading’. Het poeder wordt positief geladen terwijl het langs de wand van een teflonbuis wrijft in het spuitpistool. Deze geladen poederdeeltjes hechten zich dan aan de geaarde ondergrond

 

Uitharden

Wanneer een thermohardende poeder wordt blootgesteld aan een verhoogde temperatuur begint het te smelten en vloeit het uit op het werkstuk. Vervolgens onstaat er een chemische reactie waardoor er een polymeer ontstaat met een hoger moleculair gewicht. Dit proces noemt men vernetting, of crosslinking. Het vereist een bepaalde temperatuur gedurende een bepaalde tijd om tot volledige uitharding te komen. Bij de meeste poeders is dit bij 200°C gedurende 10 minuten.

Alle Ral-kleuren zijn mogelijk.

De kleurkeuze is enorm. Poedercoating gebeurt op basis van Ral-kleuren. Deze kleuren zijn centraal bepaald en over de hele wereld hetzelfde. Als u dus een Ral-kleur kiest, worden uw producten ook exact zo. Hierin zijn ook nog enkele varianten mogelijk: hoogglans, zijdeglans of mat gecoat. Daarnaast is het mogelijk om hamerslag-, structuur- of metallic effecten toe te passen.