Wat is schooperen?

Schooperen is een techniek die wordt gebruikt in de metaalbewerking. Doormiddel van schooperen wordt metaal bestand beter tegen roest. Schooperen wordt ook wel vuurverzinken of vlamverzinken genoemd. De naam schooperen is afgeleid van de Zwitserse uitvinder M. U. Schoop. Men spreekt schooperen uit als “schoeperen”. Schooperen werd aan het begin van de 20ste eeuw ingevoerd en is een preventieve metaalbewerkingstechniek waarmee corrosie of oxidatie van een metalen oppervlak wordt tegen gegaan door een dun laagje van een ander soort metaal er op aan te brengen.


Hoe wordt schooperen gedaan?
Schooperen wordt gedaan met een vlam en een corrosievast metaal zoals aluminium en zink. Aluminium en zink oxideren weliswaar maar deze oxidatie is veel minder destructief dan de roestvorming die plaatsvindt op ferro legeringen zoals staal. In plaats daarvan is de oxide van aluminium en zink juist extra hard en beschermd het daardoor het onderliggende metaal nog beter. Daarom worden aluminium en zinklaagjes aangebracht over ferro-producten.

Doormiddel van een vlam wordt het toevoegmateriaal (zink of aluminium) gesmolten. Dit toevoegmateriaal wordt meestal in de vorm van een draad in de vlam gebracht. De hitte van de vlam zorgt er voor dat het toevoegmateriaal op het smeltpunt wordt gebracht. Het gesmolten materiaal wordt vervolgens neergeslagen op de oppervlakte van het materiaal dat beschermd moet worden. Het gesmolten zink of aluminium hecht zich als kleine spetters op het oppervlak. Naar mate het proces vordert wordt het gehele oppervlak bedekt met kleine druppeltjes zodat er een dichte ontstaat. De oxide die gevormd wordt op aluminium en zink zorgt voor een extra dichte laag waardoor het onderliggende materiaal nog beter is beschermd tegen corrosie.

     


Belangrijke aandachtspunten
Men kan alleen schooperen als bewerkingsproces toepassen op onvervuild schoon metaal. Daarom wordt metaal dat men wil schooperen eerst gestraald zodat er geen corrosie, verfresten of andere vervuiling meer aanwezig zijn. Verder kan men na het schooperen het product niet meer lassen op de delen waar deze laag is aangebracht. Daarom moet men geen materialen gaan schooperen die nog gelast moeten worden.


Wat zijn de voordelen van schooperen?
Enkele belangrijke voordelen van schooperen zijn;
• Trekt niet krom tijdens het proces.
• Goede ondergrond voor coating.
• Ziet er glad uit, geen druipers.
• Zeer goede hechting op gestraald oppervlak.
• Een lange levensduur.


Waarom kiezen voor schooperen?
Schooperen zorgt voor een goede hechting. Het is belangrijk om te kiezen voor schooperen omdat het duurzaam, betrouwbaar en milieuvriendelijk is.


Duurzaam

De hechting van de zinklaag op het gestraalde oppervlak is zeer goed en zorgt voor een lange levensduur van het staal. Wanneer er toch een beschadiging optreedt, ontstaat er een chemische reactie: de zogenaamde kathodische bescherming waardoor het product niet gaat roesten.


Betrouwbaar
Het schooperen vindt plaats conform NEN-EN-ISO-2063. Deze norm is van toepassing op metaallagen van zink, aluminium en legeringen van zink en aluminium, aangebracht door middel van thermisch spuiten, voor de bescherming van ijzer en staal tegen corrosie.


Milieuvriendelijk
Als een verzinkt product beschadigd is, kan het door middel van schooperen worden gerepareerd waardoor het product niet vervangen hoeft te worden. Na het schooperen wordt het overgecoat waardoor de levensduur van het product aanzienlijk wordt verlengd.