Poedercoaten
BG Coating kan diverse objecten poedercoaten, van kleine spullen tot hekwerken en alle denkbare voorwerpen. Poedercoaten is milieuvriendelijk en bevat geen chemische oplosmiddelen, waardoor het niet belastend is voor het milieu!
Wat is poedercoaten
Poedercoaten, ook wel poederlakken genoemd, is een elektrostatisch verfproces. Het belangrijkste verschil tussen conventionele vloeibare verf en poedercoating is dat de poedercoating geen oplosmiddel nodig heeft om het bindmiddel en de vulstof in een vloeibare suspensie te houden. Met perslucht wordt negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk gespoten. Door het elektrostatisch principe blijft het poeder tijdelijk aan het bespoten object plakken, waarna het in een oven wordt verhit. Zo krijgt de coating de kans om uit te vloeien, waarna het uithardt. Het poeder kan een thermoplastisch of een thermohardende polymeer zijn. Het wordt meestal gebruikt om een afwerking te creëren die harder is dan gewone verf. Poedercoating wordt vooral gebruikt voor het coaten van metalen. Voor bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten en auto-onderdelen.
Soorten poedercoatings
Er zijn twee hoofdcategorieën poedercoatings: thermoharders en thermoplasten. Thermoharders bevatten een vernettingsmiddel, of cross-linker. Wanneer het poedermengsel wordt gebakken, dan reageren de verschillende poedercomponenten met elkaar tot een polymeer. Thermoplasten ondergaan geen extra reacties tijdens het bakproces. Ze smelten en vloeien uit en vormen zo de uiteindelijke coating.
De meest gebruikte polymeren zijn polyester, polyurethaan, polyester-epoxy (bekend als hybride), direct epoxy (fusion bonded epoxy) en acryl.
Velgen poedercoaten
Zie voor meer informatie over het poedercoaten van velgen onze pagina ‘Velgen‘.